<< Takaisin kymppiklubiin

Osa tanssikavereistasi on aloittanut salsan yli kymmenen vuotta sitten Hip Hop Housella, ennen kuin Salsa Housea oli edes olemassa. Lue, mitä harrastus on heille antanut.
”Salsaharrastus on avartanut elämänasennettani”

Tuula Kapanen

Tuula Kapanen, 58, optikkoyrittäjä

Aloitti salsan 15 vuotta sitten Hip Hop Housella/Salsa Housella. Käy cabaret-, soolosalsa-, afrocubano-, tekniikka-, parisalsa ja rueda de casino -tunneilla. Esiintyy Los Timberos de Tampere -ruedaryhmässä ja cabaret-esityksissä.

”Harrastin nuorena jazz-tanssia ja olin kovin huolestunut siitä, että vanhana joutuisin tanhuryhmään. Muita tanssiharrastuksia ei tuntunut olevan tarjolla, kunnes löysin salsan!

Ennen ensimmäistä tanssituntia kysyin, että mitä se salsa on. Vastaukseksi riitti, että se on hauska tanssi. Helppo myyntipuhe on osoittautunut todeksi. Mitä enemmän olen oppinut, sitä enemmän olen tanssimisesta nauttinut.

Olen yksi Eija Nummelan ensimmäisistä oppilaista. Tutustuimme Eijan ja tanssikoulun omistajan Lisbeth Hälikän kanssa Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla ennen kuin Eija oli edes aloittanut salsan opettamisen. Aivan ensimmäiset salsatuntini ehdinkin käydä muualla. En silloin tiennyt salsasta mitään. Silti minulle oli tullut tunne, ettei tätä oikeasti näin tanssita. Halusin oppia oikeaa kuubalaista tyyliä.

Eijakin opetti ensimmäisillä tunneillaan tanssimaan jotenkin eri tavalla kuin nyt. Tyyli muuttui sen jälkeen, kun Eija oli opiskellut pitkään Kuubassa. Ilmoittauduin heti mukaan, kun Eija kertoi järjestävänsä tanssimatkan Kuubaan myös oppilailleen. Muistan reissulta mielettömän onnistumisen tunteen. Tanssin parisalsaa paikallisten kanssa, ja se oli juuri sellaista kuin Eija oli meille opettanut. Minä osasin!

Saan Salsa Housen tunneilta hyvän pohjan tanssiini, jota maustan Kuuban-reissuillani. Saatan käydä Havannassa kaksikin kertaa vuodessa. Havannassa on kiva mennä yksityistunneille, kun tiedän harjoitelleeni tekniikan kuntoon Salsa Housella. Kuubalaisten opettajien kasvoilta on paistanut hämmästys, kun he ovat nähneet osaamiseni. Haluaisin vielä oppia heiltä sellaista pehmeyttä, jota kuubalaisnaisilla on tanssissaan.

Olen käynyt Salsa Housen tunneilla 15 vuotta lähes päivittäin, enkä ole kyllästynyt. Voin aina hioa paremmaksi kuubalaisten tanssien painonsiirtoa. Eija varioi harjoituksia, ja opintomatkoiltaan Kuubasta hän palaa aina uusien kuvioiden ja koreografioiden kanssa.

Naisellisen liikkeen löytämisessä minua on auttanut myös cabaret. Niin vain olen sitäkin lajia vuosia tanssinut ja esittänyt, vaikka aluksi tuntui, että cabaret on nuorempien juttu. Aikuinen poikani on käynyt katsomassa esiintymisiäni ja sanonut, että menen hyvin nuorempien joukossa.

Ikäisekseni elämänasenteeni on avara. Se johtuu tietysti positiivisesta luonteestani, mutta on paljolti myös salsaharrastuksen ansiota. Olen saanut salsaavia ystäviä Tampereelta ja Havannasta. Muutaman kerran joku salsakavereista on sattunut astumaan optikkoliikkeeni ovesta sisään juuri silloin, kun asiakas on pyytänyt näyttämään, miten parisalsaa tanssitaan. Olemme sitten pitäneet spontaanin, lyhyen tanssituokion silmälasihyllyjen välissä.

Kun suunnittelimme yhtiökumppanin kanssa yrityksemme ostoa, sanoin ehdoksi, että haluan lähteä varaamalleni Eijan järjestämälle Kuuban-matkalle. Aloitimme liiketoiminnan lokakuussa, ja jo joulukuussa tanssin Havannassa. Harrastuksille on aikaa, jos niin haluaa.”

Teksti: Tiina Leinonen
Kuva: Mikko Henrik Huotari

Lue juttu 10 vuotta täyttävästä Salsa Housesta >>

Salsa Housen 10-vuotisbileet >