<< Takaisin Kymppiklubiin

Osa tanssikavereistasi on aloittanut salsan yli kymmenen vuotta sitten Hip Hop Housella, ennen kuin Salsa Housea oli edes olemassa. Lue, mitä harrastus on heille antanut.
”Afrocubanon jälkeen mikään ei tunnu mahdottomalta”

Anna Niilekselä

Anna Niilekselä, 38, kääntäjä

Harrastanut salsaa 13 vuotta Hip Hop Housella/Salsa Housella. Käy soolosalsa-, cabaret- ja afrocubanotunneilla. Esiintyy cabaret-ryhmässä.

”Sonia tanssiessa huomaa, onko sitä kemiaa vai ei. No, eräällä son-tunnilla Havannassa oli, ja nyt olen naimisissa tanssiparini kanssa.

Lähdin salsatunneille Save the Last Dance -leffan innostamana. Leffassa tosin tanssitaan hiphopia, mutta jo 25-vuotiaana tunsin itseni siihen liian vanhaksi.

Tanssiharrastukseni lähti lapasesta kolmenkympin kriisissä. Aloin käydä kahdeksalla tunnilla viikossa. Tein siten pesäeroa nuoruuden kuvioihin. Halusin jotain omaa, mikä ei tule perheeltä tai kavereilta. Tanssi oli syvempää minuuden rakentamista.

Parhaita ovat afrokuubalaiset tanssit. Niissä saan ottaa erilaisia rooleja, joissa ei ole mitään teennäistä. Ne tulevat kuubalaisesta perinteestä, eikä niitä ole keksitty vain yhtä esitystä varten. Afrocubano tuntuu hyvältä kehossa. Olen tunnin jälkeen naatti, mutten rääkätty.

Afrocubanoa tanssiessa joudun liikkumaan aivan eri tavalla kuin olen tottunut. En opi katsomalla tai tekemällä, vaan minun pitää saada miettiä liike läpi. Siksi Salsa Housen opetustyyli on sopinut minulle, ja jaksan palata tunneille aina uudestaan. Afrocubanon harjoittelu on muuttanut asenteeni kaikkeen. Enää mikään ei tunnu mahdottomalta oppia.

Tanssitouhu on ottanut päähän vain kerran. Silloin alkuaikoina, kun opettaja lähti viikoiksi Kuubaan kouluttautumaan, ja suosikkitunteihin tuli pitkältä tuntunut tauko.”

Teksti: Tiina Leinonen
Kuva: Mikko Henrik Huotari

Lue juttu 10 vuotta täyttävästä Salsa Housesta >>

Salsa Housen 10-vuotisbileet >