Kuuba, Kuuban kansallinen taidekoulu ENA

Yksi maailman pätevimmistä kuubalaisten tanssien opettajista.

Huippukokenut pedagogi, joka on yli 25 vuoden ajan vastannut lukemattomien kuubalaisten ammattitanssijoiden koulutuksesta.

Työskentelee pääopettajana Kuuban Kansallisessa Taidekoulussa ENA:ssa (Escuela Nacional de Danza Moderna y Folklórica). Tämän hetken tärkeimpiä kuubalaisen tanssikoulutuksen kehittäjiä. Mittava opetuskokemus myös muissa tanssin ammattilaisia kouluttavissa oppilaitoksissa.

Valmistunut itse Havannan taidekorkeakoulusta ISA:sta v. 1994 pääaineenaan kuubalaiset folkloretanssit. Suorittanut korkeamman taiteen tutkinnon (M.A.) vuonna 2010. Erittäin laaja tietämys sekä kuubalaisista että muista latinalaisamerikkalaisista tansseista.

Ura opettajana:

  • 1990-2017 Kansallinen Taidekoulu ENA, Havanna
  • 1983-1990 Kansallinen Taidekoulu ENA, Villa Clara

Opettanut Kuubassa myös seuraavissa oppilaitoksissa:

  • 1993-2008 CNSEA, Havanna
  • 1998-2000 Kansallinen Taidekorkeakoulu ISA, Havanna
  • 1990-1993 Cabaret Tropicanan tanssikoulu, Havanna

Toiminut oppilaidensa koreografina kansainvälisissä kilpailuissa ja kiertueilla mm. Brasiliassa, Ranskassa ja Italiassa. Työskennellyt koreografina ja tanssinut itse ISA:n tanssiryhmässä ja Oba-Ilu -ryhmässä sekä Kuubassa että ulkomailla. Opettanut, esiintynyt ja toiminut tuomarina lukuisissa salsakongresseissa Kuubassa ja ulkomailla.

Suomessa Salsa Housen kutsumana Habana Baila -tapahtuman pääopettajana jo 12 kesänä 2005-2016.

Tunnetaan paitsi tinkimättömänä ammattilaisena ja asialleen omistautuneena opettajana, myös innostavana, lämpimän sympaattisena ja aurinkoisena persoonana. Hänen pedagogiset taitonsa ja kykynsä opettaa eri tasoisia ja eri kulttuureista kotoisin olevia tanssinopiskelijoita ovat vailla vertaa.

María de los Angeles Sarduy